Näring / kosttillskott

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om livsstilstrappan och jag förtydligade hur jag såg på första steget som är lågkolhydratskost och skrev om ursprunglig kost. Andra steget på trappan är näring. Får vi i oss all näring via kosten? Jag tror att vi i dagens samhälle har svårt att fullt ut täcka vårat behov med kosten. Om vi  åt näringstät och artegen kost utan socker och tillsatser, inga spannmål, många olika grönsaker, fisk och skaldjur flera gånger i veckan. Ingen stress och bra med sömn så behöver vi troligen inga kosttillskott, men vem lever så? Inte jag i alla fall. Däremot tror jag inte heller att vi ska stoppa i oss en massa kosttillskott utan att i så fall ta reda på vad vi behöver. Men det finns några vitaminer som jag rekommenderar att man tar som en bas och det är:

Multivitamin + Multimineral

Omega-3, 1-4 gram per dag. Den högre dosen om man har problem med värk eller inflammationer.

Vitamin D, 2500-5000 IE per dag från september till april. På sommaren ska man se till att vara i solen ca 20 minuter utan solskyddsmedel. Man behöver inte exponera hela kroppen utan det räcker med armar och ansikte.

Vitamin C, minst 2 gram per dag (vid stress förbrukas mycket c-vitamin)

Magnesium kan behövas om man äter lågkolhydratskost. Många har brist på magnesium eftersom det också förbrukas i stor mängd vid stress vilket kan visa sig som kramp eller muskelvärk. Välj då att ta ett tillskott till kvällen av ett Mg-citrat (inte något annat för det tas inte upp av kroppen). Du kan ta ca 400-500 mg per dag. Om du tar för mycket blir du lös i magen och då är det bara att ta lite mindre.

Ta dessa i 3 månader och utvärdera sedan. Vad vi vill uppnå är att man är pigg och alert hela dagarna utan någon dipp på eftermiddagen. Att man sover gott hela nätterna och att man går på toaletten varje dag. Om det här stämmer in på dig så äter du troligen en kost som din kropp mår bra av och tar de rätta kosttillskotten för dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s