Spara pengar!

Varför sparar vi pengar? Det finns tre större anledningar till att spara.

  1. För att ha en buffert för oförutsedda händelser.
  2. För att kunna köpa något dyrare som vi måste spara ihop pengar till.
  3. För att bygga förmögenhet och rikedom.

Våran buffert bör innehålla så mycket pengar som du beräknar att det går åt för att leva i minst 3 månader. Det är alltså inte vad du tjänar per månad utan de basutgifter du har per månad gånger tre. Att ha en ekonomisk buffert innebär trygghet. Shit happens-frysen går sönder, kamremmen på bilen måste bytas, en visdomstand måste dras ut eller vi blir arbetslösa eller sjukskrivna. Hur mycket pengar man bör lägga undan beror på din livssituation men minst 10000 kr är ett minimum att sträva efter oavsett livssituation. Låt inte de här pengarna finnas kvar på lönekontot utan öppna ett nytt konto som bara används till buffert och som du bara använder vid pengakris.

När det gäller nummer två så är det så lätt hänt att man vill ha sakerna nu  på en gång. En ny soffa, en resa, ny mobil! Då hjälper affären gärna till med att erbjuda avbetalning. Du kan få saken med dig hem på en gång. Men om du skulle räkna ut vad du får betala i slutändan så upptäcker du hur mycket du tjänar på att ligga steget före. Säg att du tänker köpa ny soffa ganska snart och börjat titta efter en ny. Tänk efter vad du är beredd att betala för en ny soffa och hur länge du kan tänka dig att vänta innan du ska köpa den. Dela sedan totala kostnaden med antal månader och sätt av den summan varje månad. Bättre att betala till sig själv än att betala ränta till kreditbolag.

Att bygga förmögenhet och rikedom är roligt. Ju tidigare vi börjar, ju mindre behöver vi spara för att det i slutändan kan bli riktigt mycket pengar. Ränta-på-ränta-effekten är magisk. Det är aldrig för sent att börja och jag tycker att man ska satsa på att sätta undan 10% av sin inkomst efter skatt och spara i aktier eller aktiefonder. Gör detta direkt när lönen kommer och tänk inte mer på de pengarna. Se över ditt sparande någon gång per år. Läs gärna Claes Hembergs blogg Claes Hemberg. Där finns mycket bra tips på långsiktigt sparande.

Du behöver en bra plan. Det är naturligtvis enklare att bara driva omkring utan att bekymra sig men för att verkligen kunna få ekonomisk trygghet och så småningom rikedom behöver du jobba på det. Om du inte gör upp en plan för dina pengar kommer någon annan att göra det. Det finns många som vill ta del av din inkomst såsom snabbmatställen, resebolag, telefonförsäljare osv. Se till att dina pengar går till det du vill.

Prioritera sparande. Spara till en buffert, till större utgifter och till din egen förmögenhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s