Ett långt liv – hur ska man äta?

Det finns områden på jorden, de så kallade blå zonerna, där människor tenderar att bli mycket mycket gamla. När den belgiske forskaren Michel Poulain och hans italienske kollega Gianni Pes upptäckte den höga andelen 100-åringar i de sardiska bergen, ringade de in området med blått. Så föddes begreppet ”blå zon”. National Geographic har sedan ringat in fler områden där ovanligt många blir 100 år. Okinawa har den mest väldokumenterade statistiken.

De råd man kan ta till sig från de blå zonerna vad gäller mat:

Ät mycket grönsaker. I de blå zonerna äter man minst två grönsaker vid varje måltid. Följ regnbågsmetoden: se till att ha alla färger på tallriken, inte minst mörkt grönt och gult.

Skär ned på köttet. Människorna i de blå zonerna äter i princip aldrig biff. Däremot får och getkött någon gång i veckan och kyckling eller fläsk vid lite mer högtidliga tillfällen. I de blå zonerna som ligger vid kuster är fisk en viktig del i kosten. I bergsområden ingår snarare getmjölk och getost, ibland fårmjölk men sällan komjölk.

Skär ned på socker och snabba kolhydrater med högt GI. De driver upp blodsockret och är sjukdomsframkallande och levereras i produkter som har glest innehåll av vitaminer och mineraler. Socker och vetemjöl förekom inte i de blå zonerna.

Se till att få i dig tillräckligt med enkel-och fleromättat fett. Ett ganska enkelt sätt är att äta fet fisk flera gånger i veckan.

Ät säsongens mat, nyskördade grönsaker och kött från djur som fått leva så naturligt som möjligt. Gå till bondens marknad och prata med producenten.

Odla själv. Människorna i de blå zonerna har nästan alltid tillgång till egenodlade grönsaker och hälsosamma örter. Fortfarande föder många familjer upp djur till husbehov. Dessutom ger trädgårdsarbete motion.

Undvik tillsatser. Anledningen till att de finns är oftast att bra råvaror plockats bort.

Ät baljväxter. Bönor är en hörnsten i den mat som äts i alla de blå zonerna och en viktig källa till protein. På Okinawa äter man mycket tofu gjord på soja.

Ät nötter. Nötter är en bra källa till protein och vegetabiliskt fett och äts i större eller mindre grad i alla de blå zonerna. Mest äter adventisterna.

Ta ett glas vin om dagen, men tvinga dig inte att börja om du inte brukar dricka. Nästan alla familjer i de blå zonerna odlar egna druvor och dricker sitt eget vin till maten, men bara då. Många tar också en liten grappa eller risbrännvinet sake. Studier tyder på att ett måttligt intag förlänger livet. Undvik överkonsumtion.

Jag följer själv flera av dessa råd. Jag äter mycket grönsaker och jag har skurit ned på socker och snabba kolhydrater. Jag äter inte rent socker och vetemjöl. Jag har dragit ner radikalt på komjölksprodukter och äter det ytterst sällan. Jag äter rikligt med bra fett. Jag lagar mat från grunden och undviker på så sätt tillsatser. Nötter äter jag ganska ofta och ett glas vin då och då blir det. Däremot äter jag mer kött än vad som kanske är bra men jag undviker fläskkött och äter mer fågel och fisk samt nötkött. Baljväxter äter jag inte så mycket av, jag tycker att de innehåller för mycket antinutrienter så jag använder det mer som tillbehör någon gång då och då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s