Budget del 2 – Större utgifter

1. Få koll på dina räkningar och sätt över samma summa varje månad till ett eget konto.

2. Större utgifter

Jag började redan när jag flyttade hemifrån i forntiden att skriva upp mina räkningar och räkna ut vad det i genomsnitt blev per månad. När jag sedan gifte mig, flyttade ut på landet, skaffade två bilar och familjen utökades med 3 barn så blev ju givetvis utgifterna större. Dessutom var jag och min man överens om att vara hemma så länge som möjligt så vi drog ut på våra föräldradagar och levde på löjligt lite pengar. När pengarna till räkningar var överflyttade till sitt konto fanns det inte så mycket kvar. Vi hade då ett ICA-kort som vi satte in matpengar på och ett bensinkort som vi betalade bensinen ifrån så de räknades också till räkningarna. Så det som var kvar på lönekontot skulle räcka till våra övriga utgifter såsom kläder, nöjen mm. Och det fungerade, jag hade koll. Men livet är ju inte ett jämnt flöde utan det händer saker. Bilen behövde repareras eller servas eller behövde nya vinterdäck och plötsligt skulle vi ut med t.ex 7000 kr som då skulle tas av den månadens lön. Så det lilla som blivit över blev till ingenting och de kronor vi lyckats sätta undan till semestern fick lov att användas. Det var oerhört frustrerande. Eftersom det var bilarna som oftast ställde till med utgifter så började jag skriva upp allt som hörde till bilutgifter (förutom skatt och försäkring och bensin som jag redan hade koll på genom räkningarna). Det visade sig att 2 gamla bilar som körs mycket då vi bor på landet kostade oss ca 24 000 kr per år i reparationer, nya vinter/sommardäck, service, spolarvätska osv. Det var bara att gilla läget och sätta undan 2000 kr per månad och räkna in det i våran budget. Vi har fortsatt att sätta undan den summan trots att det vissa år inte gått åt så mycket. Men överskottet har då gått till långsiktigt sparande till en nyare bil.

Det var en sådan lättnad att ha pengarna när bilen skulle servas och bytas kammrem eller när bilen behövde lämnas in på verkstad. Det gjorde att vi började fundera på vad mer vi kunde spara till på det viset. Med en tight budget så är det extra viktigt att sätta av till större utgifter. Har man mycket pengar att röra sig med så är det förstås inte lika angeläget.

Vad jag pratar om är att varje månad sätta av pengar till utgifter som kommer mera sällan. Vi satte oss ner och hittade flera saker som vi ville ha råd till.

Semester: vi räknade ut vad en våran semester brukade kosta för oss och satte av de pengarna månadsvis.

Presenter/julklapper: trots liten inkomst ville vi naturligtvis ge våra barn paket till födelsedagen och på jul. Vi kom fram till vad vi tyckte var rimligt och kunde då sätta av en mindre summa varje månad så att det fanns pengar när det behövdes. När barnen blev så stora att dom förstod så fick dom vara med i diskussionen och visste då vad dom kunde önska sig. Visst har det stått dator eller egen häst även på våra barns önskelistor 🙂 men dom har ändå vetat hur mycket pengar som finns till presenter och oftast anpassat sig till det. Vi har också lärt våra barn att själva spara så de kan köpa dyrare saker eller spara ihop en del själva så kunde vi lägga till resten.

Trädgård: varje försommar ville jag pynta våran altan med sommarblommor men det var ju en synnerlig onödig utgift egentligen. Men om jag satte undan 100 kr/månad så fanns det 1200 kr. Det räckte även till en del perenner, jord mm.

Renovering: även om vi inte gjorde några större renoveringar när barnen var små, vi prioriterade annat, så går ändå saker sönder och man vill ibland köpa något nytt till huset.

Egna pengar: eftersom vi alltid har haft en gemensam ekonomi så var det här något vi verkligen önskade oss. Så vi började sätta av pengar som vi kunde göra vad vi ville med. Mina pengar går mest till kläder måste jag erkänna. Min man lägger det mesta på sitt intresse, fågelskådning.

Körkort: vi ville att våra barn skulle kunna ta körkort när dom blev 18 år och med tre barn så förstod vi att det skulle bli kostsamt. Alltså började vi sätta av 100 kr per barn och månad från barnbidraget redan från början. Vi gjorde en automatisk överföring till en aktiefond. Eftersom vi aldrig hade börjat använda den hundralappen från barnbidraget så var det inget vi saknade heller. Vi ökade aldrig på den summan utan fortsatte med 100 kr så länga vi fick barnbidrag och med facit i han så räckte det. Alla tre barnen har tagit körkort och aktiefonden har betalat hela summan. Det blev faktiskt lite över för två av barnen som dom då fick använda till annat som vi tillsamman kom överens om.

Jag har sagt det förut och säger det igen. Om man inte talar om för pengarna vart dom ska gå så kommer man att undra vart dom tar vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s