Baby Steps

Nu har jag läst Dave Ramsey´s bok The total money makeover och jag har läst bloggar och sett youtubeklipp från personer som följer principerna. Det fungerar verkligen. I boken finns underbara berättelser från personer som nått ekonomisk frihet med hjälp av dessa steg. Detta har gjort att jag undrar hur man skulle kunna översätta det till svenska förhållanden. Vi har ett större skyddsnät här och vi behöver inte spara ihop till all pension själv. Dessutom har vi inte dessa hiskeliga collegeavgifter. Men vi har studielån som kan bli ganska höga om man studerar i många år och vem vill inte ge sina barn en bra start. De flesta av oss behöver troligen pensionsspara privat även om det idag inte bör ske i ett individuellt penssionssparande (IPS) då reglerna för dessa har ändrats och man inte får dra av för sparandet i deklarationen. De som är egna företagare måste definitivt pensionsspara och då kan man följa babystep 4 och sätta av 15% av inkomsten till pension. Det är dessutom avdragsgillt då.

Här är orginalet. Man följer stegen en efter en och fortsätter inte till nästa steg förrän man är helt klar med det steg man är på fram till och med steg 3. Steg 4 till 6 gör man parallellt:

Baby Step One – Save 1000 dollar Cash as a Starter Emergency Fund.

Baby Step Two – Start the Debt Snowball. List all your debts (except your home) in order of smallest payoff balance to largest and concentrate all your focus on the smallest until paid. Then work your way through the rest.

Babt Step Three – Finish the Emergency Fund. A fully funded emergency fund covers three to six months of expenses.

Baby Step Four – Invest 15 Percent of Your Income in Retirement. Invest 15 percent of before-tax gross income annually towards retirement.

Baby Step Five – Save for Collage

Baby Step Six – Pay Off Your Home Mortgage. Every dollar in your budget that you can find above living, retrirement, and collage should be used to make extra payments on your home. Make payments as if you have a fifteen-year mortgage.

Baby Step Seven – Build Wealth. To have Fun, Invest and Give.

Live Like No One Else

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s